HEADERnatas3 2021 2

Opvoeden

Opvoeden


Iedereen die een hond in huis neemt hoopt natuurlijk dat deze zich ontwikkelt tot een fijne huishond die vriendelijk is tegen volwassenen en kinderen, zowel binnen het gezin als daarbuiten. Maar ook dat hij met andere honden kan spelen, niet vervelend reageert op andere (huis)dieren, niet trekt aan de lijn tijdens het wandelen, meteen komt als hij geroepen wordt en geen overlast bezorgt voor de buurt als hij alleen thuis moet blijven. Dit lijkt allemaal vanzelfsprekend maar niets is minder waar.

opvoedenEen hond is namelijk een hond en gedraagt zich daarom ook als een hond en dat is niet altijd wat wij als hondenbezitter het liefst zouden zien in onze kameraad. Maar gelukkig heeft de hond een heel belangrijke eigenschap: zijn aanpassingsvermogen. Het is deze eigenschap die er voor zorgt dat hij zich prima kan aanpassen aan de leefregels van het gezin en daarbuiten. Voorwaarde daarvoor is echter wel dat hij goed begeleid wordt.

Met het in huis nemen van een hond heeft u de verantwoording gekregen om de hond op te voeden zodat ook de overige gezinsleden plezier aan hem kunnen beleven en dat de hond geen overlast bezorgt aan zijn omgeving. Men verwacht van u dat u uw hond onder alle omstandigheden onder controle heeft en dat is geen gemakkelijke opdracht. Hoe goed dit zal lukken is voor een groot gedeelte afhankelijk van de tijd en energie die u bereid bent hierin te steken.

De opvoeding van een hond is niet een kwestie van enkele weken ("ik pak de eerste 2 weken wel vrij"). U moet eerder denken aan een dik jaar voordat er sprake is van een goed opgevoede huishond. Maar als u gedurende deze periode, op de juiste manier, voldoende aandacht heeft besteed aan de begeleiding van uw hond, kunt u ook rekenen op een relatie met uw hond die gebaseerd is op wederzijds begrip, respect en vertrouwen. Kortom, een kameraad door dik en dun, een heel hondenleven lang.

opvoeden1En juist bij die begeleiding kan de VVH een belangrijke bijdrage leveren door het geven van verantwoorde cursussen. Gebaseerd op de laatste inzichten op het gebied van opvoeden en trainen van honden. Door u als hondeneigenaar begrip bij te brengen van het wezen van de hond, een trainingsmethode te hanteren die gebaseerd is op respect voor de hond, kunt u uw hond steeds meer gaan vertrouwen, in alle situaties. Kortom een goed opgevoede huishond.

Opvoed - kwaliteits commissie

Evi
evi
Adrienne
adrienne
Jan
jan