HEADERnatas3 2021 2

Nieuws

Op pad met aaihond Saar


Aaihond Saar 01Het is weer zover, de aaihonden mogen weer aan het werk. Dit keer mogen we naar Zorgcentrum Taxandria. Ik laat mijn beide aaihonden thuis, want dit keer ben ik begeleider. Joost met zijn hond Saar komt gelijk met mij aan en even later is ook Hugette met haar Bono van de partij.
Gerda, de activiteitenbegeleidster van “Tax”, neemt ons mee naar de Drijver waar in de huiskamer al een aantal bewoners klaarziten voor de honden. De handdoeken en matjes worden op tafel gelegd en de honden liggen op aaibare hoogte voor een aantal dames, waarvan de meeste vroeger ook een hond hebben gehad. Er wordt geaaid, geknuffeld, de dames krijgen er geen genoeg van.
Aaihond Saar 03
Toch is het op een gegeven moment tijd om door te gaan naar een volgende huiskamer zodat weer andere bewoners kunnen genieten van onze viervoeters. Bono en Saar hebben er zin in en laten zich in allerlei standen “parkeren” om zodoende goed toegankelijk te zijn voor de wat minder flexibele ouderen.

Als we op Drijver 6 komen zien we dat mevrouw Rijckaert wakker is, zij wil normaliter nog wel eens van een dutje genieten als we komen, maar vandaag is ze wakker en we maken daar dan ook meteen dankbaar gebruik van. Met behulp van haar man zetten we Saar bij haar op schoot en met een beetje ondersteuning legt ze haar arm om Saar heen. We zitten allemaal te genieten, en mevrouw Rijckaert trakteert ons zelfs op een mooie glimlach.

Taxandria heeft tegenwoordig een familie-site waarop foto’s van bewoners geplaatst kunnen worden zodat de familie kan zien wat hun dierbaren zoal beleven, dus Gerda is enthousiast in de weer met haar camera en schiet leuke plaatjes. We vragen meneer Rijckaert of we wat foto’s van zijn vrouw mogen gebruiken voor onze VVH-site, waar hij in toestemt. Wat fijn, zo kunnen we anderen laten meegenieten van deze bijzondere momenten.
Aaihond Saar 02
Na anderhalf uur intensief aan het werk geweest te zijn, is het genoeg. De hondjes zijn moe en voldaan, en onder het genot van een kopje thee in de Jagthoorn zijn we nog even aan het na-bespreken. Het was weer een fijne middag en voldaan keren we weer huiswaarts.

Wat een mooi werk,
Willemijn Fetter


hondenlijn

Op pad met Aaihond Noa


Aaihond Noa jun 2016 001Vandaag begin ik de aaihondensessie niet erg goed. Gewoon vergeten dat ik weer aan de beurt was…
Gelukkig krijg ik een telefoontje van Ans de Back, spring snel in de auto samen met Noa en ga op weg naar Mappa Mondo want Mees wacht op ons.

Eenmaal binnen keert de rust ook weer terug bij mij wat je dan ook meteen terug ziet aan het gedrag van Noa. Mees ligt al te wachten in de hangmat en Noa gaat er bij liggen alsof ze daar elke dag ligt. Samen genieten ze van elkaar en dat betekent dat ik dan ook niets meer hoef te doen. Alleen maar op te letten wanneer Noa er genoeg van heeft en uit de hangmat wil.
Aaihond Noa jun 2016 002
Verder op in de kamer is Ardie met Aaihond Leffe ook aan het werk. Leffe wordt geaaid en geknuffeld door de andere twee kindjes. En Noa, die ligt nog steeds met Mees in de hangmat. Mees wordt door dit contact steeds rustiger en ligt dan ook te genieten van zijn grote vriend. Weliswaar één van zijn grote vrienden want we hebben nog wel meer hondjes die graag met Mees willen chillen in de hangmat.


Aaihond Noa jun 2016 003Zoals altijd wordt er door de begeleiding van Mappa Mondo foto’s gemaakt voor de ouders. Normaal gesproken mogen we deze foto’s niet gebruiken voor onze site. Vandaag hebben we geluk, de papa van Mees komt meekijken en heeft er geen probleem mee als we de foto’s plaatsen op onze site.

Aaihond Noa jun 2016 004Nu is dit een van de vele mooie ontmoetingen die wij hebben met onze aaihonden en wij zijn gewoon één van de vierentwintig teams die er nu zijn bij de VVH.
Allemaal mensen die vrijwillig tijd vrijmaken voor de bewoners van diverse locaties.

Ook bij Taxandria, Leenderhof, Kempenhaeghe en Rensiz hebben we elke keer weer mooie momenten.

Na een uurtje drinken we nog een kopje koffie en evalueren we deze mooie ontmoeting. Trots op Noa omdat zij dit voor mij mogelijk maakt ga ik dan ook heel dankbaar weer naar huis en kijk alweer uit naar de volgende keer.

Monique Wacht
hondenlijn

Aaihonden project op Taxandria


Sinds enige tijd komen de aai- honden met hun enthousiaste vrijwilligers iedere week bij ons op de afdelingen. Dit tot groot plezier van onze bewoners die hier zichtbaar van genieten.

Het bezoek van de aai honden geeft veel mooie momenten zoals bijvoorbeeld bij…
Een meneer ontvangt de honden letterlijk met open armen. Als hij ze ziet komt er een grote lach op zijn gezicht die pas verdwijnt als de honden weer naar huis zijn. Als het weer het toelaat gaat hij altijd even mee om een hond uit te laten.

Ook een mevrouw heeft een speciale band opgebouwd met een van de honden. Ze wordt dan ook iedere keer opgezocht. Dit levert veel mooie momenten op. Ze lacht, ze straalt en het aaien van de hond brengt haar zichtbaar tot rust. Het hondje kruipt lekker bij haar op schoot. Er staat zelfs een foto met haar en de hond op haar kamer.

Een andere mevrouw heeft zelf altijd een hond gehad. Als de aaihonden binnen komen krijgt ze meteen een vertrouwd gevoel. Ze roept de hondjes meteen bij zich en aait ze en speelt ermee. Deze herkenning zien we bij heel veel bewoners terug, wat ieder bezoek weer bijzonder maakt.

Binnenkort vieren we ons een jarige samenwerking. Hopelijk mogen er nog vele jaren volgen!
Team Begeleiding Taxandria

Maatschappelijk team

ans
Ans
moniquew
Monique
nieuw
Riekie