Hond van de maand

hond van de maandNederlandse SchapendoesLees meer

Zoeken

Honden weetjes

Goed slapen is belangrijk

Uitgegeven 9 april 201820180409 01

Goed slapen is niet alleen voor mensen essentieel, maar ook voor honden. Wanneer een hond niet goed of niet genoeg slaapt kan dit tot gezondheids- en gedragsproblemen leiden. Maar hoeveel slaap heeft een hond eigenlijk nodig en hoe kun je ervoor zorgen dat je hond goed slaapt?

Waarom is slaap zo belangrijk?
Slaap is ten eerste noodzakelijk om te herstellen van stress.
Gedurende de dag wordt het zogenaamde "stressemmertje" langzaam steeds voller en tijdens de slaap worden de verschillende stresshormonen weer afgebouwd waardoor het lichaam weer uitgerust en met een “leeg emmertje” aan de volgende dag kan beginnen. Wanneer een hond onvoldoende slaapt, nemen de stresshormonen echter niet af, maar toe. Het emmertje loopt dus over. Te veel stress zorgt er bovendien voor dat de hersenen minder effectief zijn en een hond trager leert en slechter train baar is. Ook wordt een hond prikkelbaarder en reactiever. Dit kan ertoe leiden dat een hond (meer) gaat uitvallen, veel blaft en slecht met prikkels om kan gaan.
Omdat veel stress er bovendien ook weer voor zorgt dat je slecht in slaap kunt komen, ontstaat er dus al snel een vicieuze cirkel: de hond slaap te weinig, stresshormonen worden niet afgebouwd, de hond is minder goed in staat om te leren, waardoor de hond gestrester raakt en slechter slaapt etc. Bij een hond die reactief is of overmatig reageert op allerlei prikkels in zijn omgeving, is trainen alleen dus niet voldoende maar moet er ook worden gekeken naar de hoeveelheid stress die de hond ervaart en hoeveel en hoe goed de hond slaapt. Alleen dan is het mogelijk om het gedrag blijvend te veranderen.
Tijdens de slaap wordt bovendien de energievoorraad van de hersenen aangevuld. Omdat de hersenen tot wel een kwart van alle energie in het lichaam verbruiken is dit erg belangrijk om goed te blijven functioneren. Ook worden nieuwe ervaringen verwerkt tijdens de slaap en herinneringen worden aangemaakt. Wanneer je met een hond traint en hem nieuwe dingen leert, verwerken de hersenen deze ervaringen en nieuw geleerde vaardigheden tijdens de slaap. Vaak zien we dit ook aan de hond, wanneer deze tijdens de zogenaamde REM-slaap met zijn pootjes trappelt, zijn ogen heen en weer beweegt of blafgeluidjes maakt. Heb je dus met je hond getraind, laat hem dan daarna lekker slapen om alles te verwerken en op te slaan.
In sommige gevallen wil je echter juist niet dat je hond de ervaring verwerkt en opslaat in zijn hersenen, bijvoorbeeld na een potentieel traumatische ervaring zoals erg schrikken van een knal of een aanval door een andere hond. Vlak na een hele nare ervaring kun je je hond dus beter níet laten slapen maar houd je hem liever een tijdje wakker om te voorkomen dat de hersenen de vervelende ervaring verwerken en de herinnering wordt vastgezet in de hersenen, waardoor een trauma ontstaat. Nadat je hem een tijd hebt wakker gehouden, laat je hem vervolgens natuurlijk juist wel veel slapen om stress te kunnen afbouwen.

Hoeveel slaap heeft een hond nodig?
Het slaappatroon van een hond is iets anders dan dat van mensen. Wij slapen alleen ’s nachts en in een aaneengesloten periode van circa 8 uur. Honden slapen daarentegen ook veel overdag en verspreiden de benodigde slaap over meerdere kortere momenten. In totaal heeft een hond ongeveer 12-14 uur slaap nodig. Bij pups en oudere honden kan dit zelfs oplopen tot 18 uur of meer per dag.
Ook zwerfhonden die zelf kunnen kiezen hoeveel ze rusten, blijken maar liefst 40% van de dag te slapen. En ook als ze wakker zijn brengen ze daarbij opgeteld nog zo’n 5 uur per dag liggend en rustend door. Uit onderzoek onder huishonden is tevens gebleken dat honden die in totaal 17 uur per dag slapen en rusten het minste stress hadden.
Honden hebben dus veel meer slaap nodig dan mensen en brengen naast de nacht ook een groot deel van de dag slapend en rustend door. 

20180409 02Kwaliteit van slaap
Maar om voldoende te kunnen slapen, heeft een hond wel een geschikte slaapplaats nodig. Net als wij geven honden de voorkeur aan een warme, veilige en liefst hoge slaapplaats. Daarom houden honden er ook zo van om op de bank te liggen of zelfs in bed. Bovendien zijn honden sociale slapers,
wat betekent dat ze het liefst samen met ons en eventuele andere honden slapen. Dit heeft dus helemaal niets met
dominantie te maken!
Mocht je het toch geen prettig idee vinden om de hond op de bank of in bed te laten slapen, dan kun je ook andere comfortabele ligplaatsen creëren. Er zijn bijvoorbeeld stretchers voor honden te koop of verhoogde manden zodat de hond hoog en warm kan liggen. Zorg bovendien voor meerdere slaapplaatsen, zodat de hond kan kiezen waar hij wil liggen. Ook is het belangrijk dat de hond niet constant gestoord wordt en er voldoende rust is om te kunnen slapen. Zet bijvoorbeeld de radio aan met rustige muziek zodat er minder prikkels van buiten binnendringen en leer kinderen om de hond met rust te laten als hij op zijn slaapplaats ligt. Mocht je een druk huishouden hebben, zorg dan met behulp van een bench, ren of het inrichten van een rustige kamer voor genoeg rustmogelijkheden voor de hond.

Conclusie
Als een hond onvoldoende slaapt, kan dit bijdragen aan probleemgedrag zoals overmatig blaffen, uitvallen of angstig zijn. Slaap is nodig om stress af te bouwen, nieuwe ervaringen te verwerken en om goed te kunnen leren. Honden hebben zo’n 17 uur rust nodig per dag en slapen het liefst op een warme, zachte en verhoogde plek en dichtbij de andere leden van het gezin. 
hondenlijn

Waarom eet mijn hond poep?

Uitgegeven 23 maart 201820180323 01

Waarom eet mijn hond poep?
We zijn dol op onze honden, met al hun gekke acties en vieze gewoonten.
Maar poep eten is hierbij toch een uitzondering op de regel.
En wat kunnen wij als eigenaar hier aan doen?
Gelukkige honden dook diep in de materie, voor alle feiten over poepetende honden.

Help, mijn hond eet poep!

Onze honden hebben heel wat gewoonten die wij maar vreemd vinden. Lekker rollen in de drek, poelen vol stilstaand water, of in dode beesten. Om over aan elkaars achterste ruiken nog maar te zwijgen.
Gelukkig kunnen we om de meeste rare acties wel lachen. Maar poep eten, dat is er één waar we met ons hoofd niet bij kunnen. Hoe kun je dit nou uit vrije wil doen?
Naast het feit dat we poep eten onsmakelijk vinden, brengt het ook risico met zich mee. De ontlasting van dieren kan zoönosen bevatten: ziekten of parasieten die overgebracht kunnen worden op de mens. Wij blijven dus liever uit de buurt van andermans poep!
Poep eten is een veel voorkomend gedragsprobleem bij honden. Sommige honden doen het eenmalig, anderen doen het zodra ze de kans krijgen. Nou nou, zul je denken: gedragsprobleem? Het is wel vies, maar is het ook erg?
Het vervelende met poep is, dat er overblijfselen in zitten van alles wat men binnenkrijgt. Dit betekent parasieten, medicatie, en in het geval van mensenpoep ook drugs! Dit kan levensgevaarlijk uitpakken.
Onderzoek toonde aan, dat zo’n 20 tot 33% van de honden poep eet van hun eigen soort en wel 85% van andere diersoorten. Maar waar komt dit gedrag eigenlijk vandaan?

Waarom eet mijn hond poep?

De hamvraag is natuurlijk, waar komt dat poep eten nu vandaan? Poep eten heet officieel coprofagie. Het lijkt tegennatuurlijk, maar soms is dit voor honden heel normaal.
Bijvoorbeeld: een teefje likt haar pasgeboren pups in de eerste weken schoon van ontlasting. Zo stimuleert ze de kleintjes om te poepen, maar houdt ze ook het nest schoon.
Pupjes nemen dit vaak over van de moeder. Zo eten ze in de eerste weken vaak hun eigen uitwerpselen en die van broertjes en zusjes op. Ook hebben ze de neiging om de wereld te verkennen via hun mond. Hierdoor verdwijnt er van alles naar binnen. Dit gedrag is vaak voor de eerste verjaardag van de pup weggeëbd
Ook wordt als reden gegeven, dat de hond van oudsher al zijn voedsel bij elkaar scharrelt. Wanneer je schooit, kun je niet kieskeurig zijn. En in poep kunnen belangrijke (gedeeltelijk) onverteerde nutriënten zitten, die de hond gebruiken kan.
Daarnaast wordt er gespeculeerd dat de hond van het baasje leert zijn “rommel op te ruimen”. Hier is echter nog geen onderzoek naar gedaan.
In sommige stadia van het leven kan poep eten dus heel normaal zijn voor je hond. Maar gaat je volwassen hond ineens zijn eigen poep eten, of dat van andere honden of dieren? Dan is het wijs hem te laten nakijken door een dierenarts.

De gezondheid van je hond en poep eten

Er bestaat nog veel mysterie rond het eten van poep, toch worden vaak de volgende situaties als oorzaak genoemd:
1. Stress
Je hond kan per ongeluk poepen omdat hij angstig of nerveus is, en eet vervolgens de poep op uit angst voor straf. Frustratie (bijvoorbeeld kennel- of verlatingsangst) of pure verveeldheid kan hier ook toe leiden.
2. Dieet
Wanneer je hond belangrijke nutriënten mist of tekort komt, kan hij zijn uitwerpselen gaan “hergebruiken”. Dit zien we bij verschillende diersoorten, voor konijnen is dit bijvoorbeeld heel normaal. Er bestaat een theorie die aanhoudt dat een Vitamine B tekort tot poep eten zou leiden.

Honden hebben coprofagie van nature niet nodig, dus is het wijs om het dieet onder de loep te nemen. Krijgt je hond wat hij nodig heeft?
Hongerige honden grijpen soms alles wat ze kunnen. Of krijgt je hond misschien teveel? Soms wordt er gezegd dat een overvoede hond niet alle voedingstoffen in één keer uit het vele voedsel kan verteren. Coprofagie kan hierbij helpen de gemiste stoffen opnieuw een kans te geven.
3. Organen
Poep eten kan ook een symptoom zijn van een slecht werkende lever of alvleesklier. Ook aandoeningen zoals diabetes of de ziekte van Cushing kunnen leiden tot het eten van poep. Vaak wordt het hondenlichaam hierbij aangespoord meer te gaan eten.
4. Aandacht
Sommige honden krijgen te weinig aandacht. Soms ligt dit bij het baasje, soms bij de hond. Maar sommige honden gaan werkelijk alles doen om die felbegeerde aandacht te verkrijgen.
Vaak krijgen honden die poep eten flink op hun donder, wanneer ze betrapt worden. Maar voor sommige honden, is negatieve aandacht ook aandacht. Houd dit in je achterhoofd bij de training: straf kan ongewild een beloning zijn.

Belangrijk: Parasieten!
Een parasitaire infectie, zoals bijvoorbeeld wormen, is zo opgepikt bij het eten van ontlasting. Laat hier dus altijd je hond op nakijken. Wees er snel bij, want sommige parasieten tasten binnen korte tijd het zenuwstelsel aan. De gemaakte schade is dan niet meer te herstellen.

20180323 02Je hond afleren poep te eten

Wanneer je hond eenmaal poep eet, is het lastig weer af te leren. Het allerbelangrijkste hierbij, is dat je weet wat eraan ten grondslag ligt.
Is een eventuele medische oorzaak al uitgesloten? Of is het ondertussen opgelost, maar eet de hond nog steeds poep? Dan heb je kans dat het een aangeleerde neiging is geworden.
Belangrijk met afleren, is positiviteit. Straffen en boos worden zorgt voor stress, en kan je hond nog meer aanzetten tot het ongewenste gedrag. Kans dat hij het ook nog eens stiekem, of net buiten je bereik gaat doen!
Laat altijd je dieren hun behoefte buitenshuis doen, zodat je hond niet makkelijk wat naar binnen snoept. Vervolgens kan de eerste weken het uitlaten alleen wanneer de hond aangelijnd is. Zo voorkom je dat het gedrag buiten jouw controle om toch plaatsvindt.
Ga wat ondernemen met je hond. Fiets, frisbee, als jullie maar lekker bezig zijn. Zo kan je hond zich ontspannen en poepfocus vergeten.
Komt je hond in de buurt van poep, of heeft hij net zijn behoefte gedaan? Roep hem, en lok hem weg met wat overheerlijks: een favoriete brok, een gedroogd stuk pens, een stuk kaas. Het kan zijn dat je in het begin heel snel zult moeten zijn. Maar legt de hond de link tussen zijn behoefte doen en een stukje kaas? Dan heb je kans dat hij zijn minder fraaie snack links wil laten liggen.
Blijf altijd positief en enthousiast, maar beloon nooit wanneer je hond toch poep heeft gegeten. Negeer het incident en probeer het later opnieuw.
Let erop dat je bij de training nooit teveel druk op het poepen zelf legt: sta jij als een adelaar de boel in de gaten te houden, dan kan het zijn dat je hond niet meer durft te poepen.


hondenlijn

Nieuw rubriek Hondenweetjes

Vraag jij jezelf ook wel eens af, waarom je hond iets doet? vraagteken
Of ben jij benieuwd naar leuke dingen over honden?
Of misschien wel iets wat je altijd hebt willen vragen, maar het nooit durfde te vragen?
Of ben je gewoon nieuwsgierig?

Een hond doet in zijn dagelijks leven heel veel, vaak meer dan wat wij erg in hebben. En dan bedoelen wij dus niet dingen over opvoeden of trainen, daar heb je onze trainers voor die weekelijks op het veld staan. Nou, over al het andere wat een hond zomaar zou kunnen doen, is deze nieuwe rubriek.
Regelmatig gaat de redactie deze aanvullen waardoor er een mooi hoekje komt, allemaal over andere dingen, gewoon weetjes dus.

Aanmelden nieuwsbrief

Activiteit

Meerstedenwedstrijd
FCI Obedience
zondag 29 april 2018
De wedstrijd start 09.00 uur
op het VVH terrein.
Iedereen is van harte welkom
om een kijkje te komen nemen.

 

Dopjes spaar aktie

Twee cursisten vragen iedereen om medewerking.
Er kunnen weer dopjes gespaard worden.
Verzamel de dopjes in de grote ton in de kantine.
Lees meer

VVH naar tenniscomplex ?

Volg hier de laatste ontwikkelingen over de VVH op Den Dries

Laatste update 19-06-2017
Gestemd over tennislocatie