HEADERnatas3 2021 2

Fun Obedience

Alles over Obedience Fun


sport 2Wanneer je met je hond het VVH Gehoorzame Hond-diploma hebt behaald (of vergelijkbaar bij een andere vereniging), kun je bij onze vereniging verder met o.a. Obedience Fun. Bij Obedience Fun ligt het accent op een hogere graad van gehoorzaamheid. De richtlijnen van FCI Obedience worden gehanteerd, maar er wordt getraind met een knipoog. Fun staat in deze groep voorop met Obedience in het achterhoofd.

Het FCI Obedience programma is opgebouwd uit oefeningen, zoals onder andere:
  • volgen aan de lijn en los volgen
  • komen op bevel met extra opdrachten
  • extra opdrachten tijdens het volgen, zoals zitten, liggen of staan
  • terugzenden
  • appeloefeningen op afstand
  • een hoogtesprong zonder of met apport
  • sorteren en apporteren
sport 1
Obedience Fun Training
De VVH traint de Obedience Fun oefeningen vanuit motivatie. Door spel met de training te combineren worden de oefeningen ook een spelletje. Als snel merk je dat je hond de oefeningen steeds leuker gaat vinden, omdat deze het niet ziet als strakke oefeningen met regeltjes, maar gewoon spelend bezig zijn met en voor de baas. Je weet zelf het beste hoe je hond reageert op training en bij de VVH laten we je ook vrij om jouw opbouw in oefeningen voor een groot gedeelte zelf te bepalen. Misschien hoef je een oefening maar 2 keer te doen en vind je hond het dan al voldoende. Om de training leuk en interessant te houden hoef je dan dus ook niet vaker dan die 2 keer de oefening te trainen. Anders werkt dit alleen maar demotiverend voor hond en baas.

Voor het beste resultaat vragen we je om ook thuis te oefenen. Dit hoeft echt niet elke dag een uur te zijn! Een paar keer per week een nieuwe vervolgstap herhalen is vaak al meer dan genoeg om de hond het kunstje te leren en zijn of haar motivatie hoog te houden. Dat maakt het Obedience Fun ook extra leuk: je kunt het altijd en overal doen!.

sport 3Per niveau worden de opdrachten gecompliceerder en moet de uitvoering perfecter zijn om aan de norm te voldoen.
FCI Obedience is tot een tak van hondensport uitgegroeid, waaraan eigenlijk alle rassen aan mee kunnen doen. De hond moet wel een sterke aanleg hebben om opdrachten voor de baas te willen uitvoeren, zeker in de hogere klassen. Lang niet alle rassen is dat in die mate gegeven, maar met motivatie van baas en hond kun je een heel eind komen.

De oefeningen zoals deze in de cursus behandeld worden, zijn volgens het reglement van de Raad van Beheer. Hiermee zijn landelijk erkende diploma's te behalen door deel te nemen aan examens en landelijke wedstrijden. Er is zelfs een Nederlands kampioenschap FCI Obedience.

Fun Obedience commissie

Jan
jan